Obec Tupadly
Tupadly

​​Tupadly 120, 285 63 Tupadly

​​Mobilní telefon: 724 179 720

​​E-mail: outupadly@volny.cz

​​Úřední hodiny

Pondělí: 8:00 - 11:30, 12:30 - 18:00
Středa: 8:00 - 11:30, 12:30 - 18:00

Vydání oprávnění (posouzení odborné způsobilosti) k výkonu funkce - pyrotechnik

3. Pojmenování (název) životní situace

Vydání oprávnění (posouzení odborné způsobilosti) k výkonu funkce - pyrotechnik

4. Základní informace k životní situaci

Oprávnění k výkonu funkce pyrotechnika opravňuje fyzickou osobu k ničení a zneškodňování výbušnin v procesu jejich výroby nebo zpracování, včetně výzkumu, vývoje a pokusné výroby.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Fyzickou osobu přihlašuje do kurzu a ke zkoušce, je-li v pracovním poměru, organizace (resp. zaměstnavatel), pokud není v pracovním poměru nebo obdobném poměru, přihlašuje se sama.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Uchazeč o získání oprávnění k výkonu funkce pyrotechnika musí být starší 21 let, bezúhonný, zdravotně způsobilý, mít úspěšně ukončenou základní školu a absolvovat základní odbornou způsobilost pro práci s výbušninami v rozsahu nejméně 60 hodin.

Dále musí uchazeč absolvovat kurs, ve kterém se provádí teoretická a praktická výuka uchazečů o oprávnění pyrotechnika, v rozsahu nejméně 170 vyučovacích hodin v průběhu čtyř týdnů; po dobu kursu nesmí být uchazeč pověřován jinými pracovními úkoly.

V rámci kurzu je na závěr provedena zkouška k ověření znalostí k získání oprávnění pyrotechnika. Před zkouškou se dokládá potvrzení o absolvování kurzu (vzor je publikován na internetových stránkách Státní báňské správy České republiky).

Bezúhonnost se prokazuje výpisem z Rejstříku trestů České republiky, který si Český báňský úřad sám z Rejstříku trestů vyžádá.

Zdravotní způsobilost se prokazuje dokladem orgánů státní zdravotní správy a úspěšné ukončení základní školy vysvědčením z 8. třídy (resp. 9. třídy).

Základní odbornou způsobilost pro práci s výbušninami v rozsahu nejméně 60 hodin uchazeč prokazuje osvědčením organizace, která nakládá s výbušninami, popřípadě organizace, která se touto činností zabývá.

Odbornou způsobilost posuzuje a oprávnění k výkonu funkce pyrotechnika vydává (na základě úspěšně vykonané zkoušky) Český báňský úřad na základě pověření dle § 38 odst. 5 písm. a) zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů.

Zkouška se skládá z písemné, ústní a praktické části dle zkušebního řádu (příl. 1 vyhlášky č. 327/1992 Sb., kterou se stanoví požadavky k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu při výrobě a zpracování výbušnin a o odborné způsobilosti pracovníků pro tuto činnost, ve znění pozdějších předpisů).

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné přihlášky do kurzu na adresu školícího střediska, včetně přihlášky ke zkoušce odborné způsobilosti k výkonu funkce pyrotechnika.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Obraťte se na Český báňský úřad.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Přihláška do kurzu pyrotechnika musí obsahovat:

  • jméno, příjmení, datum a místo narození uchazeče, místo jeho trvalého pobytu,

  • adresu organizace, pracovní zařazení a druh vykonávané práce (jedná-li se o zaměstnance),

  • souhlas zaměstnance s přihláškou do kurzu a ke zkoušce,

  • rodné číslo, okres narození nebo výpis z rejstříku trestů (za účelem prokázání bezúhonnosti dle § 34 odst. 3 zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů),

  • doklad o zdravotní způsobilosti,

  • doklad o ukončeném vzdělání a o absolvování základní způsobilosti pro práce s výbušninami,

  • přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti k výkonu funkce pyrotechnika.

Před zahájením zkoušky je nutno předložit:

  • originály dokladů o zdravotní způsobilosti, o absolvování teoretické a praktické přípravy a o ukončeném základním vzdělání,

  • 1 fotografii o rozměrech 35 mm x 45 mm (ne starší jednoho roku),

  • správní poplatek (kolkovou známku) v hodnotě 1 000 Kč.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Přihláška ke zkoušce odborné způsobilosti k výkonu funkce pyrotechnika je k dispozici na internetových stránkách Státní báňské správy České republiky.

Přihláška do kurzu se podává volnou formou.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatek za provedení zkoušky odborné způsobilosti k výkonu funkce pyrotechnika činí 1 000 Kč (zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů).

Správní poplatek je vyměřen a vybírán v české měně, lze ho platit kolkovými známkami a je splatný před provedením požadovaného úkonu.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Po absolvování kurzu a podání přihlášky ke zkoušce se lhůty řídí zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Praktický lékař, jenž vydává posudek o zdravotní způsobilosti, a organizace pověřená Českým báňským úřadem k výuce v kurzu.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Jestliže držitel oprávnění k výkonu funkce pyrotechnika neprováděl po dobu delší než 2 roky ničení nebo zneškodňování výbušnin v procesu jejich výroby nebo zpracování, musí být před opětným výkonem funkce pyrotechnika přezkoušen z teoretických i praktických znalostí, včetně ničení výbušnin na trhací jámě.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Můžete využít datovou schránkou Českého báňského úřadu - rn6aas6 (mailem se zaručeným elektronickým podpisem).

28. Popis byl naposledy aktualizován

29.11.2012

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Obec

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
1
23 24
25 26 27 28 29 30 31

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:1
DNES:54
TÝDEN:763
CELKEM:1003352

PARTNEŘI • SVAZKY • PROJEKTY